CEZA YARGILAMASINDA İSPAT ARAÇLARI NELERDİR?

CEZA YARGILAMASINDA İSPAT ARAÇLARI NELERDİR?

CEZA YARGILAMASINDA İSPAT ARAÇLARI NELERDİR?

Ağır Ceza ve Asliye Ceza mahkemelerinde yapılan yargılamalarda hukuk mahkemelerinden farklı olarak izinsiz elde edilen veriler ”de başkaca delil elde etme imkânı yok ise ya da kamuya mal olmuş veriler” ise ispat aracı olarak kullanılabilmektedir. Bu nedenle izinsiz ele geçen her veri ya da bulgunun “yasak delil” olarak nitelendirilip muhakeme dışı tutulması doğru bir savunma şekli değildir.

Olağan bir yargılamada ispat aracı olan deliller kesin ve takdiri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu deliller; tanık, bilirkişi, keşif, yemin, senet ve sair resmi belgeler ile doğruluğu kabul edilmiş her türlü yazışma ve konuşmalar olabilir.

Görüntü, ses kaydı ve yazışmalar sonradan delil üretme şeklinde olmadığı sürece kayda alınan kişinin rızası olsun ya da olmasın ceza mahkemelerinde delil olarak kullanılabilme imkânıbelli koşullarda mevcuttur.

Özellikle bankacılık suçları, dolandırıcılık, belgede sahtecilik ve bilişim suçlarında FACEBOOK, WHATSAPP, INSTAGRAM ve diğer sosyal medya mecralarındaki konuşma ve yazışmalar tahkikat aşamasında hem sanık hem de müşteki lehine büyük önem arz etmektedir.

Savcılık makamınca yürütülen soruşturmalarda kolluk kuvvetinin topladığı deliller değerlendirilir ve kovuşturma yapılmasına gerek görülür ise fezleke, iddianameye dönüşür ve somut verilerle görevli mahkemeye gönderilir.

İddianamenin kabulüyle birlikte; tutuklu olsun ya da olmasın sanıkların yargılama dosyasına yeni deliller ve bilirkişi raporu sunma hakkı bulunmaktadır.

Uyuşturucu ticareti, adam öldürme, yaralama, hırsızlık ve cinsel istismar gibi suçlarda da benzer şekilde sanık tarafından sunulacak deliller ve tanık beyanlarıyla tahliye kararı almak mümkündür. Adli kontrol tedbirlerinden kefalet, yurtdışı çıkış yasağı veya elektronik kelepçe tutuklama yerine istenilen sonuca ulaşılabildiğinden sanık ya da şüphelinin salı verilmesine yönelik karar talep edilebilme imkânı vardır.

Ceza yargılamasında olumlu sonuç alabilmek için uzman bir ceza avukatı ya da uzman bir ceza hukuku bürosundan destek almanız sorunlarınızın daha hızlı çözümünü sağlayacaktır.

Ceza Avukatı

Trabzon Ağır Ceza Avukatı