İçerik Kaldırma Ve Erişimin Engellenmesi

İçerik Kaldırma Ve Erişimin Engellenmesi

İçerik Kaldırma Ve Erişimin Engellenmesi

İçerik Kaldırma Ve Erişimin Engellenmesi İnternet kullanımının yaygınlaşması ile internet üzerinden işlenen suçların ve ihlallerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. İnternetin, yararlı bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmamamızı sağlama gibi olumlu etkileri olsa da zararlı içeriklerin de aynı hızla yayılmasına sebebiyet verme gibi olumsuz etkileri bulunmaktadır.

İnternet ortamında paylaşılan hukuka aykırı içeriğin kişilik hakları ile özel hayatın gizliliğini ihlal etmesi durumunda oluşan suç tipinin yargı eliyle çözülmesi gerekmektedir. Fakat böyle bir içeriğin mahkemenin vereceği karara kadar internet ortamında dolaşması kişi ve toplum açısından sakıncalı bir durumdur. 

İnternet ortamında paylaşılan içeriklerin hızlı bir şekilde büyük kitlelere ulaştığı düşünüldüğünde oluşan ihlallerin engellenmesi için de aynı hızda erişimin engellenmesi veya içeriğin kaldırılması gerekmektedir. 

İnternette yayınlanan içeriklerin kaldırılması ve erişimin engellenmesi 5651 sayılı Kanun’un 8-9 maddeleri ile düzenlenmektedir. (İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun) 

Erişimin engellenmesi 5651 sayılı yasanın 2/o bendinde “Alan adından, IP adresinden, içeriğe (URL) üzerinden ve benzeri yöntemler kullanılarak erişimin engellenmesi ” şeklinde tanımlanmakttadır. İçeriğin yayından kaldırılması ise “içeriğin sağlayıcılar sunuculardan veya barındırılan içeriklerdem çıkarılması “şeklinde tanımlanabilir. 

Kişilik Haklarım İhlal Edildi, Fotoğraflarım İznim olmadan yayınlandı, Ne Yapmalıyım ?

Fotoğraf, video, resim, ses , yorum gibi içeriklerin izniniz olmadan internet ortamında paylaşılması kişilik haklarınızın ihlal edildiği anlamına gelmektedir. Fotoğraflarınız internet ortamında izniniz olmadan yayınlanmış veya ifşa edilmişse yapmanız gereken ilk şey savcılığa suç duyurusunda bulunmaktır. Daha sonrasında paylaşılan hukuka aykırı içeriklerin internet ortamından kaldırılması veya erişiminin engellenmesi için Sulh Ceza Hakimliğine talepte bulunmanız gerekmektedir. 

İçeriklerin internet ortamından kaldırılması veya erişiminin engellenmesi yolu hızlı ve etkili sonuç almak için sıkça tercih edilen bir yoldur. 

Yetkili mahkeme; İnternet sitesinin Türkiye’de bilinen merkezinin olduğu yer veya mağdurun yerleşim yeri ve oturduğu yer mahkemeleridir.

İçerik Kaldırma Ve Erişimin Engellenmesi

İçerik Kaldırma Ve Erişimin Engellenmesi

Hangi suçlarda içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verilir?

Paylaşılan içerik TCK kapsmında suç teşkil ediyor ise yeterli şüphenin oluşması ile savcılık tarafından iddianame düzenlenerek ceza davası açılır. 5651 sayılı kanunun 8. maddesine göre içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verilmesi için hangi şuçların işlendiği husunda yeterli şüphenin arandığı teker teker sayılmıştır.

a) TCK’da yer alan; İntihara yönlendirme, Çocukların cinsel istismarı, Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, Sağlık için tehlikeli madde temini, Müstehcenlik, Fuhuş, Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçları,

b) 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.

c) 7258 sayılı Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yer alan suçlar.

Görevli mahkeme, soruşturma evresinde Sulh Ceza Hakimliği olup kovuşturma evresinde mahkemedir. Soruştruma evresinde gecikmesinde sakıncasında bulunan hal kapsamında Cumhuriyet savcısı da bu kararı verebilir.  Karar 24 saat içinde hakim onayına sunulmalı, hakiminde 24 saat içinde karar vermesi gerekmektedir. Bu süre içinde kararın onaylanmaması halinde tedbir, Cumhuriyet savcısı tarafından derhal kaldırılır.

Yetkili mahkeme ise İnternet sitesinin Türkiye’de bilinen bir merkez adresi veya mağdurun yerleşim yeri ve oturduğu yer mahkemesidir.

3- Telif Hakkım İhlal Edildi, Eserim İnternet Üzerinden İzinsiz Yayınlandı, Ne yapmalıyım ?

Sahibinin hususiyetini taşıyan eserler fikir ve sanat eseri olarak adlandırılmaktadır. Bahsedilen fikir ve sanat eseri,çizdiğiniz bir resim olabileceği gibi yazdığınız bir hikaye de olabilir. Bu eserlerin ihlali kişinin emeğine, maddi ve manevi haklarına saldırı niteliğindedir.  

Başkasına ait eseri internet üzerinden yayınlamak, kullanmak, fayda sağlamak gibi filler telif hakkını ihlal niteliği taşımaktadır. Bu gibi durumlarda öncelikle içerik sağlayıcısıyla (paylaşımda bulunan ile) iletişime geçerek ihlalin giderilmesi istenmelidir. ihlalin giderilmemesi halinde içeriğin kaldırılması veya erişiminin engellenmesi için Sulh Ceza Hakimliğine talepte bulunulmalıdır. 

Teknoloji çağında olmamız nedeniyle bu gibi durumlarla  sıklıkla karşılaşılmaktayız. Ağır hak kayıpları yaşamamak ve mağdur olmamak adına uzman bir avukata danışarak süreci yönetmeniz faydanıza olacaktır.

Ceza Avukatı

Trabzon Ağır Ceza Avukatı

Trabzon Boşanma Avukatı