İşe İade Davası Nedir Kimler Açabilir

İşe İade Davası Nedir Kimler Açabilir

İşe iade Davası Nedir ? Kimler Açabilir ?

İşe iade Davası, En az 30 kişinin çalıştığı işyerlerinden haksız nedenle çıkarıldığını düşünen çalışanlar işe iade davası açarak 4+4 ya da kıdemlerinin daha fazla olması halinde 4+8 şeklinde boşta geçen süre ve işe başlatmama tazminatı alabilirler.

İşe iade davasını açmak için beden işçisi olma zorunluluğu yoktur, banka çalışanları ya da özel şirket çalışanları da tazminat hakkına sahiptir. En az 6 ay kıdemini tamamlamış herkes işe iade davasını açabilirler. Banka ve benzeri şirketlerde işe iade başvuru sürecinin fesih anından itibaren 1 ay içerisinde hukuki başvuru ile başlatılması gerekmektedir.

İŞE İADE DAVASI NEDİR? KİMLER AÇABİLİR?

İŞE İADE DAVASI NEDİR? KİMLER AÇABİLİR?

Yetkili yer mahkemesi şirket merkezinin bulunduğu yer ya da işin yapıldığı yer mahkemesidir.

İşe iade tazminatı hesaplanırken esas alınacak ücret brüt maaş olup bu ücrete yol ve yemek masrafları da dâhil edilerek giydirilmiş ücret üzerinden tazminat ödenmektedir. Çalışanın diğer işçilik alacakları ise ayrı bir dava ile kıdem, fazla mesai, hafta tatili, UBGT, kötü niyet tazminatı şeklinde istenebilmektedir.

İşe iadenin haksız bir nedenle gerçekleştiği çoğunlukla tanık delili ile ispatlanmakta olup belge ve WHATSAPP, FACEBOOK, INSTAGRAM gibi sosyal medya yazışmaları ya da kamera kayıtları da delil olarak mahkemeye sunulabilmektedir.

Trabzon ve Rize İş mahkemeleri ile İstanbul, Ankara, İzmir İş mahkemelerinde görülecek işe iade davaları için işveren ya da işçi olarak kapsamlı danışmanlık almak için iş hukukunda uzman bir hukuk bürosu ile iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.

Ceza Avukatı

İşçi Tazminat Davaları

İş Kaza Avukatı