Vergi Kaçakçılığı ve Sahte Fatura Kullanma Düzenleme Nedir

Vergi Kaçakçılığı ve Sahte Fatura Kullanma Düzenleme Nedir

Vergi Kaçakçılığı ve Sahte Fatura Kullanma Düzenleme Nedir

Vergi Kaçakçılığı ve Sahte Fatura Kullanma Düzenleme Nedir ?

Sahte Fatura Nedir ?

Vergi kaçakçılığı Türk Hukuk sistemine göre suç teşkil etmektedir. Bu suç sadece para cezası ile değil hürriyeti bağlayıcı hapis cezaları ile de sonuçlanmaktadır. Vergi kaçakçılığı suçunun en çok görülen türü ise sahte fatura (naylon fatura) düzenleme ve kullanma suçudur. 

Sahte fatura, herhangi bir davranış, satın alım olmamasına rağmen olmuş gibi gösterilen faturalardır. Bu sahte faturayı düzenleyenler, fatura üzerinden belli bir oranda gelir aldıklarından bu belgeyi düzenleme yoluna başvururlar. Bu sahte belgeyi kullananlar ise vergi mükellefleri olup, ödeyecekleri gelir vergisi ve KDV sini daha az ödemek için bu yola başvururlar.

Bu suçun oluşabilmesi için düzenlenmiş faturaların kanunda öngörülen zorunlu bilgileri içermesi gerekir. Düzenlenmiş olan sahte faturaların aslı veya onaylı örneklerinin dava dosyasına koyulması gerekmektedir.

Vergi Kaçakçılığı ve Sahte Fatura Kullanma Düzenleme Nedir

Vergi Kaçakçılığı ve Sahte Fatura Kullanma Düzenleme Nedir

Fatura Düzenleme veya Kullanmanın Cezai Yaptırımı Nedir ?

Vergi kaçakçılığı suçu birçok şekilde gerçekleşebilmektedir. Bu yazımızda ele aldığımız konu sahte fatura düzenleme ve kullanma suçudur. Bu suçun cezası 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Yargıtay kararına göre aynı yıl içerisinden birden fazla sahte fatura düzenleme veya kullanma suçu işleyen kişi hakkında zincirleme suç hükümleri uygulanacaktır. Verilecek ceza bu kapsamda ¼ ile ¾ oranında arttırılacaktır.  

Özel Esaslar (KOD) Listesine Alma Hukuki midir ?

Özel esaslar listesine alınma, sahte fatura düzenleyen veya kullananların yakalanması sonucu maliyenin kara listeye alınmasıdır. İsmi bu kara listede yer alan mükellefler iş hayatlarında oldukça zorluk çekmektedir. Bu mükellefler sıklıkla vergi incelemesine tabi tutulurlar. 

Peki bu kara listeye alınma işlemi hukuki midir? Hayır değildir. Hiçbir kanuni dayanağı bulunmamaktadır. Bu şekilde mükelleflerin sınıflandırılması vergi barışı ilkesine ve Anayasa’da bulunan kişi hak ve özgürlüğü ilkesine açıkça aykırılık teşkil eder. Bu sebeplerle özel esaslar (kod) listesine alma hukuka aykırı bir durumdur.

Özel Esaslar Listesine Alınma Durumunda Ne Yapılmalı ?

Yapılabilecek tek işlem Trabzon’da alanında uzman avukatlardan destek alarak dava açmak olacaktır. Alanında en iyi avukatlardan yardım almak dava sürecinin daha kısa sürmesine yardımcı olacaktır.

Mükelleflerin haklarında vergi hukuku yaptırımlarının yanı sıra ceza hukuku yaptırımları da uygulanacağından en iyi vergi avukatı ayrıca ceza hukuku alanında bilgili, tecrübeli ve iyi bir ceza avukatı da bulmak gerekecektir. Vergi ceza avukatı referansı alarak hukuki yardım alabilirsiniz.

Vergi Davalarındaki Süreç ? 

Tüm bu hukuki süreçte Vergi daireleri ile vergi ziyaı cezasının uzlaşma kapsamında olup olunmadığına bakılmalı, uzlaşma olmaması halinde Trabzon Vergi Dairesinin göndereceği bir usulsüzlük cezası veya kırmızı kod verilmesi durumunda Trabzon Vergi Mahkemelerinde ilgili vergi davasını açmanız gerekebilir. Vergi davası açmanız için vergi avukatından danışmanlık alabilirsiniz.

Bu konuda Kaynar Hukuk Bürosu emsal dosyalara bakması nedeniyle  vergi avukatlarından destek alınmasını söylemek gerekmektedir.Trabzon vergi avukatı, Rize vergi avukatı, Giresun vergi avukatı, Ankara vergi avukatı, Ordu vergi avukatı, Gümüşhane vergi avukatı araştırmalar yaparak avukatınızla dosyanızı takip edebilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.