CİNSEL DOKUNULMAZLIĞA KARŞI SUÇLARDA SAVUNMA VE ŞİKÂYET

CİNSEL DOKUNULMAZLIĞA KARŞI SUÇLARDA SAVUNMA VE ŞİKÂYET

CİNSEL DOKUNULMAZLIĞA KARŞI SUÇLARDA SAVUNMA VE ŞİKÂYET

Türk Ceza Kanunu cinsel dokunulmazlığa karşı suçları 4 ana suç tipine ayrılmıştır. Bu suçlar;

Cinsel saldırı
Çocukların cinsel istismarı
Reşit olmayanla cinsel ilişki
Cinsel taciz olarak sıralanmıştır.

Bu suç türlerine ait yargılamalarda müşteki ve sanık için en zor olan konu elbette ki ispat meselesidir. Çünkü bu suçlarda çoğu kez niyet okuma hatasına düşülür ve bazen sadece tanık beyanları üzerinden ceza vermek zorunda kalınabilir. Bu nedenle Yargıtay 14. Ceza Dairesi’nin kararlarında cinsel suçlara ilişkin şikâyetlerde Mağdure ve sanığın istikrarlı beyanı olup olmadığı en önemli kriterdir. Her ne kadar masumiyet karinesi yargılamanın temel ilkesi olsa da bu suç türünün katalog bir suç olması nedeniyle tutuklu yargılama esas alınmaktadır.

CİNSEL DOKUNULMAZLIĞA KARŞI SUÇLARDA SAVUNMA VE ŞİKÂYET

CİNSEL DOKUNULMAZLIĞA KARŞI SUÇLARDA SAVUNMA VE ŞİKÂYET

Mağdur ister çocuk ister yetişkin olsun yargılamanın dış baskılardan etkilenmemesi adına mağdur vekilinin alacağı gizlilik kararı sayesinde kapalı duruşmalar ile yürütülebilir. Bunun tam tersi hallerinde ise gizlilik kararı alınmış soruşturma dosyalarında müşteki veya şüpheli vekilinin ulaşabileceği evrakları temin ile yargılamanın en baştan sağlıklı şekilde inşa edilmesi büyük önem arz etmektedir. Çocukların yüksek menfaati gereği pedagog eşliğinde ifade alınması ve bu görüşmelerin TCK ve CMK’ya uygun şekilde tanımlanan özel ortamlarda yapılması hususu da dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan biridir.

Ağır Ceza Mahkemeleri’nin görev alanına giren cinsel suçlar olduğu gibi Asliye Ceza Mahkemelerinde suçun basit haline ilişkin kovuşturma yapılması da mümkündür.

Sarkıntılık derecesinde kalan Cinsel taciz suçu bu basit hale örnektir. Israrlı arama, ısrarlı takip, mesaj ve arama yoluyla mağdura iletilen sözler “sevgi içerikli” dahi olsa durumun hal ve koşullarına göre cinsel dokunulmazlığa karşı ihlal niteliği taşıyabilir.

Cinsel saldırı (tecavüz), çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz suçlarında verilecek ceza ya da beraat kararından sonra tarafların tazminat hakkı da bulunmaktadır. Haksız yere tutuklanma tazminatı ya da psikolojik yıpranmadan dolayı talep edilecek manevi tazminat ile taraflar uğradıkları zararın karşılanmasını isteyebilirler.

Soruşturma, kovuşturma ve sonuçlanan davalarla ilgili tazminat süreçleri için uzman bir ceza avukatı ya da ceza alanında uzman bir hukuk bürosu ile çalışmanız hakkın yerine getirilmesinde hızlı sonuç alınmasını sağlayacaktır. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi, Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Artvin Ağır Ceza Mahkemesi, Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi, Giresun Ağır Ceza Mahkemesi, Ordu Ağır Ceza Mahkemesi ve Samsun Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen cinsel dokunulmazlığa karşı suçlara ilişkin yargılamalar için tecrübe sahibi Ağır ceza avukatı ile sürecin yürütülmesi hak kayıplarının önüne geçecektir.